Kerstvloed van 1717 en de familie Kadijk

De Kerstvloed van 1717 was een enorme ramp in Groningen. Door de slechte dijken en de krachtige storm heeft deze ramp zich op de Eerste Kerstdag van 1717 voltrokken. De Kerstvloed eiste ongeveer 13.300 mensenlevens, in Duitsland, Friesland, maar vooral ook Groningen. Het zeewater in de Ommelanden stond 2 tot 3 meter hoog en bereikte de poorten van de stad Groningen. 2276 mensen overleden.

Mijn oudvader Jan Pieters van der Borg (geboren 1810) trouwde in 1833 met Kornelia Kadijk in Eenrum, nabij Pieterburen. De familie Kadijk/Cadijk woonden jarenlang, zo niet eeuwenlang, in een van de drie Ommelanden: Hunsingo, het gebied aan de Groningse kust bij de Waddenzee. De vader van Kornelia was Jacob Rentjes Kadijk, landbouwer uit Pieterburen. Hij was getrouwd met Aafke Jans van Dijk. Jacob Rentjes was de zoon van Reyntje Jans Kadijk en Cornelske Jans Luitjens. Op zijn beurt was Reyntje Jans de zoon van Jan Jakobs Vos Kadijk en Nieske Emes. De naam Kadijk komt overigens van de Kadijk uit Pieterburen en betekent ‘een lage dijk’.

Jan Jakobs Vos Kadijk boerde aan de Oude Zeedijk 4 in Pieterburen (deze boerderij is voor 2000 afgebroken). Vanaf 1741 boerden hier vier generaties Vos/Kadijk. Een boerderij even verderop werd ook hun eigendom, deze is ook afgebroken.

Jan Jakobs Vos Kadijk was de zoon van Jacob Reintjen Vos, en dan zijn we op het moment in de geschiedenis waar we willen zijn. Jacob Reintjen Vos trouwde met Anje Writzers. Anje was eerder getrouwd met haar broer Abel Jacobs (van 1707-1717). Voor het gezin Abel en Anje was de Kerstvloed van 1717 zeer noodlottig.

De voorouders van Kornelia Kadijk vanaf Jacob Reyntjes Vos en Anje Writzers

Bij de Kerstvloed van 1717 verloor Anje Writzers haar man Abel Jacobs en hun vijf kinderen: Jantjen, Grabrigh, Petertjen, Jacob en Aafke van 1 tot 9 jaar oud. Meer is te lezen in het boek “Verhaal van alle hooge Watervloeden”, geschreven door Gerhardus Outhof in 1720. Outhof schrijft: “Abel Jacobs moeste lijden dat zijne kinderen verdronken, terwijl zijne meidt, schoon aan en boom geraakt, dit selve onheyl ook in zijn gezigt trof. Hij zelve dreef met zijn vrouw en knegt op een stuk van ’thuisdak, dog raakte daar af en verdronk, zonder weeten van zijn vrouw en knegt, die te Bafloo dreven en behouden wierden.” Anje Writzers hertrouwde op 27 november 1718 met Abel zijn broer Jacob Reintjen, zij kregen nog vier kinderen.

Verantwoording: bovenstaande teksten komen uit eigen genealogisch onderzoek en gedeeltelijk van de websites Historiek.nl, Deverhalenvangroningen.nl en Kerstvloed1717.nl. Van de Kerstvloed van 1717 is in 2017 (300 jaar geleden) een film gemaakt.

https://www.deverhalenvangroningen.nl/alle-verhalen/de-kerstvloed-van-1717

https://www.kerstvloed1717.nl/verhalen/kerstvloed-1717-achtergrond

2 Reacties

 1. Dag Jan Dirk, Bedankt voor dit verhaal! De tekst van het boek van Outhof heb ik hierdoor nu ook gevonden. De details van de boerderijen aan de Oude Zeedijk vind ik heel interessant. Als iemand bron(nen) hierover heeft houdt ik mij aanbevolen. Het boek “Boerderijen in het Halfambt” is mij bekend.
  Vriendelijke groet, Aldert Kadijk

 2. Hallo Jan Dirk,

  Waarschijnlijk heb je voor dit verhaal geput uit het werk van mijn oom, Klaas Vos. Ik ben daarmee verder gegaan en wil graag wat recht zetten.
  Anje Writsers is nl niet met haar broer getrouwd geweest. Haar 1e man, Abel Jacobs was een zoon van Jacob Abels en Herberich Reintjens Vos.
  Herberich was een zuster van Jacob Reijntjens Vos, de vader van Reijntje Jacobs Vos. Deze had weer een zoon Jacob, de tweede man van Anje Writsers. Hun 2e zoon is Jan Jacobs Vos.
  In 1753 verhuizen Jan Reijntjes (broer van Jacob Reijntjes) en Bouke Peters naar Saaxumhuizen.
  Waarschijnlijk gaan Jan Jacobs en Nieske Emes dan op de Kadijk wonen en nemen ook de naam Kadijk aan.
  Bij doopakte zoon Reintjen (1757) staat voor het eerst vermeld: wonende aan de Kadijk.
  Kom je er nog uit?
  Als je het echt leuk vindt heb ik nog veel meer.
  Groet van een heel ver familielid, Harry Vos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.