CDA: parkeren bij winkel in wijk gratis

Het CDA in Apeldoorn stelt betaald parkeren in wijkwinkelcentra ter discussie. De partij vindt dat dat niet thuishoort op de Eglantier en Anklaar. Op de Eglantier is onlangs een parkeergarage in gebruik genomen, nu nog helemaal gratis te gebruiken.

De bedoeling is dat vanaf 1 januari de eerste twee uur ondergronds parkeren gratis zijn, daarna moet er worden betaald. Ook Anklaar moet na de reconstructie van het winkelcentrum een parkeergarage krijgen. Daar is dan het eerste uur gratis. Het (laag) tarief na een of twee uur gratis parkeren moet voorkomen dat mensen uren hun auto in een garage zetten, terwijl ze helemaal niet aan het winkelen zijn. Het CDA vreest echter dat het afschrikt.

,,We willen de wijkwinkelcentra en stadsdeelharten vitaal houden, en daar hoort betaald parkeren, ook in de vorm zoals die op de Eglantier en Anklaar geldt, niet bij”, stelt Jan Dirk van der Borg namens het CDA. Zijn partij maakt zich niet alleen druk om de aantrekkelijkheid van het winkelcentrum, maar wijst ook op eventuele overlast van parkeerders die uitwijken naar omliggende straten. Het CDA wil het onderwerp daarom binnenkort met de rest van de gemeenteraad bespreken.

Burgemeester en wethouders staan juist achter de regelingen in de garages van Anklaar en Eglantier. Zij denken dat de effecten op de directe omgeving ‘nihil’ zullen zijn. ,,Dit is niet gebaseerd op onderzoek, maar op het feit dat uit kengetallen blijkt dat het gemiddeld supermarktbezoek ruim binnen het uur ligt.”

Dit artikel is rechtstreeks overgenomen van de website van De Stentor Apeldoorn