Het Huis van de Stad

27,5 miljoen euro voor de verbouw van het Huis van de Stad van Apeldoorn, gefinancierd uit de bestaande budgetten. Dat onderwerp werd besproken op 15 juni jl. in de gemeenteraad. Zoals afgesproken in het coalitieakkoord zou er deze periode een plan voorleggen om groot onderhoud en verduurzaming van het huis van de stad te realiseren. Een mooi plan, maar de centrale vraag is of een dit plan in deze omvang nodig is en of het sober is ingevuld.

Onderhoud en verduurzaming hard nodig
We zijn het allemaal eens dat groot onderhoud van het stadhuis nodig is. Wat betreft het CDA is goed onderhoud van gebouwen een teken van goed rentmeesterschap. Ook is het onze verantwoordelijkheid om ons eigen vastgoed te verduurzamen, simpelweg omdat de gemeente Apeldoorn hierin een voorbeeldfunctie heeft naar de samenleving. Dat verduurzaming ook financieel iets oplevert, is een bijkomend groot voordeel. De derde component in het voorstel, het aanpassen van het stadhuis aan een moderne, toekomstgerichte ambtelijke organisatie, is wat ons betreft een goede zaak en goed werkgeverschap.
Het staat wat betreft het CDA buiten kijf dat we een slag moeten maken in het onderhoud, de verduurzaming en modernisering van het huis van de stad. Met het uitgangspunt zoals we dat in het coalitieakkoord hebben neergezet: de financiering moet gehaald worden uit de bestaande bedrijfsvoeringsbudgetten (met een investering van 27,5 mln euro moet het vanaf 2021 ongeveer 300.000 euro per jaar opleveren).

Ook is het een goede zaak dat de partijen uit het Activerium, zoals het UWV, ook in het huis van de stad een plek krijgen. Zo brengen we partijen bij elkaar en zorgen we er ook voor dat burgers voor deze zaken een bezoek aan het stadhuis brengen.

Communicatie
De communicatie en uitleg over het voorstel had beter gekund. Dat blijkt ook uit de reacties uit de samenleving. Ik heb het college dan gevraagd hoe de communicatie over deze plannen de komende tijd wordt vormgegeven. Ons idee is het belangrijk om ook over dit onderwerp informatiebijeenkomsten te organiseren waarin de plannen worden toegelicht.

Sober en doelmatig?
In een eerder stadium hebben er varianten voorgelegen, ik had graag ook een financiële doorrekening gezien van deze andere varianten. Want die varianten en de doorrekening ervan hebben we nodig om antwoord te geven op onze belangrijkste zorg: is dit plan sober en doelmatig? Sober en doelmatig omgaan met middelen en budgetten is iets wat voorop moet staan, maar vooral nu we na een lastige financiële periode als gemeente en samenleving de weg weer omhoog hebben gevonden.

De beantwoording van de wethouder was helder. Dit bedrag is taakstellend en de bedragen zijn drie keer doorgerekend. Begin juli ligt het plan ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad.

Dit artikel is ook verschenen op de website van het CDA Apeldoorn