Luchthaven Teuge, hoe verder?

Het onderwerp Luchthaven Teuge staat al weer enige tijd op de agenda in Apeldoorn, Voorst, Zutphen en Deventer. Eerder dit jaar werd bekend dat de Luchthaven Teuge NV extra financiële middelen nodig heeft om de ontwikkelingen mogelijk te maken die een aantal jaar geleden zijn ingezet. Onder andere door de economische crisis is de economische ontwikkeling van het gebied rondom de luchthaven Teuge nog niet tot wasdom gekomen. Dat is jammer. De gemeente Apeldoorn is, met de gemeente Voorst, Zutphen en Deventer, aandeelhouder van Luchthaven Teuge NV.

In april van dit jaar kwam het college van B&W met het verzoek naar de raad om een lening van 4,4 miljoen euro (verstrekt door de gemeente Apeldoorn, maar de vier gemeenten staan gezamenlijk garant) aan Luchthaven Teuge NV te verstrekken. In principe willen we de ontwikkelingen rond luchthaven Teuge de kans blijven geven. We geloven ook in het belang van de luchthaven voor de regio. Echter, naar ons idee was de onderbouwing onvoldoende. Het bedrijfsplan dateerde van een aantal jaren geleden, de risico’s waren onvoldoende duidelijk. Deze kritische vragen zijn ook bij het college niet onopgemerkt gebleven, gezien het feit dat ons een nieuw procesvoorstel werd aangereikt. Ten eerste, het verstrekken van een lening van 1,4 miljoen aan Luchthaven Teuge NV om de financiële noden van dit jaar op te lossen, en een onderzoek naar de potentie van de luchthaven. Dat onderzoek is dan de basis voor een voorstel later dit jaar, waar we de fundamentele discussie voeren over de toekomst van de luchthaven, en de rol die de gemeente Apeldoorn daarin heeft.

Wat ons betreft is dit op dit moment de juiste weg. Het CDA is benieuwd naar het onderzoeksrapport wat ons ongetwijfeld meer duidelijkheid gaat geven over toekomstmogelijkheden van luchthaven Teuge. We zien uit naar de discussie daarover. Onze insteek daarbij is benoemd. Realisme is daarbij het kernwoord.

Dit artikel is ook verschenen op de website van het CDA Apeldoorn