Parkeergarage Orpheus beter benutten

De gemeenteraad van Apeldoorn heeft op 8 maart 2012 het besluit genomen om de tekorten op de exploitatie van de Orpheus parkeergarage van 2009, 2010 en 2011 aan te vullen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Vooral in de bespreking in de politieke markt van 1 maart jl. werd nadrukkelijk aangegeven door bijna alle partijen dat het niet zo kan zijn dat de gemeente jaarlijks alle tekorten van de Orpheusgarage zomaar zou moeten aanvullen. Nu is de verwachting dat het tekort ook in 2012 en 2013 zo rond de 60.000/70.000 euro zal komen te liggen, bovenop de jaarlijkse bijdrage van 250.000 euro die de gemeente al in de NV stopt.

Namens het CDA heb ik aangegeven dat ik het jammer vond dat het voorstel een puur financieel voorstel was. Graag had ik een verbeterplan gezien die misschien niet alle tekorten wegwerkt, maar de garage wel substantieel beter laat renderen. Overdag staat de garage vaak leeg. In de avonduren is het drukker, maar staan er nog teveel auto’s in de omgeving van Orpheus die eigenlijk in de parkeergarage zouden moeten staan.

In april 2011 heb ik namens het CDA al schriftelijke vragen ingediend die de suggestie gaven dat er voldoende verbetermogelijkheden kunnen zijn. Het is jammer dat die ideeën tot op dit moment nog niet zijn uitgewerkt in een plan. Er zijn namelijk genoeg ideeën. In een oproep die ik deze week via Twitter deed, kreeg ik onder andere de volgende suggesties terug: gedifferentieerd parkeerbeleid, zorg ervoor dat ambtenaren in de Orpheus parkeergarage parkeren, fietsenverhuur, financieel aantrekkelijke arrangementen in samenwerking met Apeldoornse organisaties aanbieden, een lagere uurprijs, betalen per minuut, gratis uitrijkaart bij aankopen in de Apeldoornse binnenstad boven een bepaald bedrag, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Tijdens de politieke markt kwam het verstrekken van gratis parkeervergunningen voor omwonenden aan de orde, zodat bezoekers van theater Orpheus worden gedwongen om in de parkeergarage te parkeren. Een andere optie is het parkeerkaartje te integreren in de ticketprijs van voorstellingen.

We zijn blij met de toezegging van het college dat het verbeterplan er dit jaar nog komt. Daarbij is het belangrijk om aansluiting te zoeken met de plannen die het theater Orpheus binnenkort gaat presenteren. Daarnaast is het goed om eens integraal naar alle parkeergarages in de stad te kijken (met name de parkeergarages die in het bezit van de gemeente zijn: Orpheus, Marktplein en Koningshaven) en de manier waarop er in Apeldoorn geparkeerd kan worden in parkeergarages en op het maaiveld.

Dit artikel is tevens verschenen op de website van het CDA Apeldoorn